Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor lesz szobatiszta a kutya?

Mikor lesz szobatiszta a kutya?

 

Egy kiskutya szobatisztaságra nevelése elsőre talán lehetetlen feladatnak tűnik. Főleg, amikor sokadjára piszkít a padlóra vagy pisil be éjszaka. Legyünk türelemmel, amit minden friss kutyatulajdonosnak a lehető legnagyobb együttérzéssel mondok.

Ezt az időszakot túl kell élnünk, utána minden bizonnyal kárpótol érte a kiskutyánk.

 

Azonban ne tekintsük természetellenesnek, hogy a kiskutyánkat többször baleset éri. Ha ki akarjuk számolni, a kutyánkat mikor vigyük le sétálni, hogy ne pisiljon a parkettára, akkor 5 szabályt kell betartanunk. Amíg kicsik, szinte biztosan ki kell őket vinnünk:

 

1. miután ettek

 

2. miután felébredtek

 

3. éjszakai alvás előtt

 

4. utazás, játék vagy valamilyen tortúra után

 

5. ha hosszabb időre magára hagytad és hazatérsz

 

Mit tehetsz, hogy szobatiszta legyen a kutya?

 

A kölyökkutyákra éjszaka adhatsz kutyapelenkát, ha nem tudod őket levinni.

 

Amikor sétáltok és a fent említett 5eshetőség valamelyikében vagytok, akkor vidd egy olyan területre, ahol ösztönösen érezni fogja, hogy oda kell végeznie a dolgát. Például egy füves területre. Adj neki szóbeli instrukciókat. 

 

Ha sikerült kint elvégeznie a dolgát, mindenképp jutalmazd, hogy érezze, ez a helyes.

 

Türelem, türelem, türelem. Hajtogasd magadnak, majd az esti edzésen levezeted a frusztrációdat, de semmiképpse a kutyán, mert csak rontasz a helyzeten.

 

Mit tegyünk, ha megtörténik a baj?

 

Ha baleset történik, fontos, hogy alaposan feltakaríts, ha a fekhely is koszos lett, mosd ki körültekintően, hogy minden szagot eltüntess, amely arra emlékeztetheti a kiskutyádat, hogy odapiszkított a lakásba.

 

Amikor rajtakapod a kutyát, hogy éppen rossz helyen végzi a dolgát, hozd tudomására, hogy nem jó, amit csinál. Finoman emeld meg, vagy ki is viheted. A késleltetett dorgálás nem jó, hiszen a kutyának fogalma sem lesz arról, hogy miért szidod le. Tehát, amikor hazatérsz és látod, a tócsákat a lakásban, már felesleges büntetned a kiskutyát.

 

Ha belegondolsz, a kutyák alapvetően nem piszkítanak oda, ahol élnek, ezért idővel ki fogják nőni ezt az időszakot és helyes útmutatással hamar szobatiszta lesz a kiskutyád.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kölyökkutya Kutyanevelés