Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan tanulnak a kutyák?

A sikeres kutyanevelés lépései közül talán az egyik legfontosabb, hogy lássuk az elméleti hátterét a kutyák tanulási folyamatának. Ha mindezt átlátjuk, számunkra is könnyebb lesz majd a kutya tanítása.

Kondicionálás a kutyanevelésben

A kutyák, csakúgy mint a többi állat, kétféleképpen tanulnak. Egyrészt asszociációk révén (klasszikus kondicionálás), másrészt azáltal, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár (operáns kondicionálás). 

A klasszikus kondicionálásnak a gyakorlatban a viselkedésterápiánál vehetjük nagy hasznát, de abban is közrejátszik, hogy a kutya mennyire szeret a közelünkben lenni, illetve milyen érzelmeket társít a közös játékhoz, tanuláshoz.

Klasszikus kondicionálás során két ingert (egy semlegeset egy feltétlen ingerrel) kapcsolunk össze, ami kivált egy bizonyos válaszreakciót. A leghíresebb kísérlet ebben a témában Pavlov nevéhez fűződik, ahol egy hangjelzést (semleges) társítottak az etetéshez (feltétlen) és később a hang hatására táplálék hiányában is megindult a nyálelválasztás (válaszreakció). Ez a fajta tanulás tőlünk függetlenül is végbemegy, sőt sok esetben a gazdinak fel sem tűnik, de ha megfigyeljük a kutyánkat, több ilyen viselkedést is megtapasztalhatunk. Például, ha felhúzzuk a “kutyasétáltatós” cipőnket a kutya izgatott lesz, vagy azok a kutyák, akik félnek a mennydörgéstől már a vihar közeledtével idegessé válnak.


 

Az operáns kondicionálást használjuk akkor, amikor tanítunk valamit a kutyánknak. Például ha a kutya leül, adunk neki egy jutalomfalatot, vagy rászólunk, ha rágja a cipőnket. Az adott viselkedés által kiváltott következmény lehet kellemes (megerősítés) vagy kellemetlen (büntetés). A megerősítés hatására egy adott viselkedés gyakrabban fordul elő, a büntetés hatására pedig kevesebbszer. 

A pozitív megerősítésről már a legtöbb gazdi hallott. Erre tökéletes példa amikor egy feladat végrehajtásáért jutalmat adunk a kutyának, vagy megdicsérjük. Emellett beszélhetünk még pozitív büntetésről (pl. póráz rántás, a kutya megütése, megrángatása), negatív megerősítésről (ültetés tanításánál lefelé nyomjuk a kutya hátsóját és a nyomás megszűnik amikor leül), és negatív büntetésről (hátat fordítunk a kutyának amikor felugrál, ezzel megvonva tőle a figyelmünket).

 

A kutya jutalmazása - Milyen a jó jutalom?

Ez kutyától, feladattól és szituációtól is függ. A kutya számára minél nehezebben végrehajtható a feladat, annál motiválóbbnak kell lenni a jutalomnak is. Vagyis csak azért, mert a kutya szívesen megcsinál dolgokat otthon az ismerős környezetében a szokásos tápjáért, nem biztos, hogy a kutyasuliban a többi kutya között, vagy egy ijesztő, forgalmas út mellett is elég motiváló lesz neki a táp. Ilyenkor használjunk erősebb jutalmakat, például virslit vagy sajtot, de ha a kutya szereti, nyugodtan bevethetjük kedvenc játékát is.
 

A sikeres kutyanevelés titka - A jutalmazás időzítése a kulcs

Minél pontosabban időzítjük a jutalmat, annál hamarabb tanulja meg a kutya, hogy mit szeretnénk tőle. Amikor például a fektetést tanítjuk és a kutya könyöke érinti a földet, megjutalmazzuk. Viszont ha a kutya feláll miközben mi kotorászunk a zsebünkben jutalomfalat után és akkor adjuk neki azt oda, nem fogja tudni a két dolgot összekapcsolni. Ennek a kiküszöbölésére nagyon jó eszköz a klikker, aminek ha elsajátítjuk a használatát, egészen bonyolult feladatokat is meg tudunk tanítani a kutyának.Ugyanez a helyzet a büntetésnél is. Hatékonyan csak azt lehet büntetni, amit éppen a kutya csinál. Ezért nincs értelme leszidni a kutyát, azért amit mondjuk a távollétünkben szétrágott, vagy ha épp a dolgát az új szőnyegen végezte el. Szintén felesleges napokig levegőnek nézni, vagy egyéb módon büntetni egy-egy rosszaságért, hogy érezze a tetteinek súlyát. Ahogy nem feltételezzük azt sem, hogy a kutya tudni fogja, hogy az extra adag vacsorát azért kapja, mert délelőtt olyan remekül teljesített a kutyaiskolában, miért gondoljuk, hogy ez fordított esetben működik? 

Ne felejtsük el, hogy a kutya szemszögéből a tanulási folyamat ugyanazon alapvető elvek mentén megy végbe, akár trükk tanulásról, engedelmes feladatokról, vagy szabályokról, elvárásokról van szó, függetlenül attól, hogy milyen hangzatos nevet aggatunk egy feladatra. Amíg meg tudunk tanítani valamit pozitív megerősítéssel és negatív büntetéssel, felesleges nyomást vagy fizikai kényszert alkalmaznunk. A kutyusunk meg fogja hálálni.

Írta: Máthé Ágnes

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyanevelés