Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Border Collie-val az élet

Border Collie-val az élet

Van, hogy egy kiskutyára hosszú ideig várnunk kell, ám amikor elérkezik a pillanat és végre családunk részévé válik négylábú kis barátunk, az addigi világunk felfordul és hirtelen tele lesz csodákkal és újabbnál újabb kalandokkal. 

 

Egy kis történelem

A border collie Skócia és Anglia határvidékén vált a juhászok legnagyszerűbb barátjává, mint terelőkutya, valószínűleg a nevét is innen kaphatta, hiszen a border, határt jelent, bár ezt sokan vitatják. A border collie kiváló munkaerő, ha terelésről van szó, a tenyésztés eredeti célja az volt, hogy őrizze a nyájat. Rendkívüli intelligenciájú kutyaként nem is olyan meglepő, hogy a különböző kutyás sportokban, mint például az agility, az élvonalban vannak.  
 

Spot, a border collie

Rebeka és vőlegénye a diákhiteléből vágott bele életük legjobb befektetésébe. - “Olyan volt, mintha meg lett volna írva, hogy ő a mi kutyusunk.”
 

Miért a border collie-k?

A juhászkutyák személyisége nagyon tetszett mindkettőnknek. Spot egyébként elég nyugodt és kiegyensúlyozott kutyus. Fajtájához képest elég lusta. Szereti a kutyák társaságát, de csak ha nincs egy labda a közelben. Különben bekapcsol a “munka üzemmód”.


Milyen nem várt nehézségek voltak a kutyanevelés során?

Nem nevezném nehézségnek, inkább tanulságnak. Egy kutyus nevelése során rengeteget tanulsz magadról is. A dolgok legtöbbször nem úgy mennek (főleg nem első kutyával), ahogy azt elképzeled. A kutyádnak is van egy személyisége, amit persze finoman lehet formálni, de egy juhászkutyából soha nem lesz terrier. Mi korán elkezdtük a klikkerezést, persze csak az alapokat. Megtanítottuk neki a nevét, hogy figyeljen ránk, üljön le stb. Hajtotta a tudásvágy, így nagyon egyszerű dolgunk volt. Kezdetben csak a megvezetéses módszert alkalmaztuk (akkor még nem ismertük a formálást).
Eleinte a behívás volt nálunk a legnagyobb nehézség, de rengeteg segítséget kaptunk a kutyaoviban. Nehéz következesnek lenni, pedig az nagyon fontos!
Sokszor még a mai napig is fejtörést okoz, hogy melyik a legjobb módszer egy bizonyos feladat/trükk megtanításra.

 

Biztosan nektek is van kedvenc játékotok, amit akár reggeltől estig játszana Spot, ha hagynád.

Spot imád labdázni, frizbizni, pullerezni. Amit pedig a lakásban a legtöbbször előveszünk az a húzós játék (kötél, vagy valami ehhez hasonló dolog) néha egy rossz zokni.

A sok élmény és játék mellett bőven hoz változást az életünkbe egy kiskutya. Nektek hogyan alakította át a mindennapokat a kutyás lét?

Sokkal többet járunk a friss levegőn. Talán egy kicsit türelmesebbek lettünk és következetesek. Nálunk ő is családtagnak számít így figyelünk arra, hogy neki mire van szüksége.

A táplálkozást tekintve nálatok mi az, ami bevált?

Már sok mindent kipróbáltunk. Brit, Acana, Orijent, Josera, Real Nature, Eukanuba és 2 évig B.A.R.F-oztunk is.

Ami miatt a legtöbbet aggódunk, az a kutya egészsége. Nálatok volt már bármilyen betegség, vagy kezelés, amivel szembe kellett néznetek?

Kb. 5 hónapos korában kiderült, hogy hasi aorta szűkülete van. Hála az égnek nagy változásokat nem okoz ez az életünkben. Gyógyszert sem kell még szednie rá. Annyi infót kaptunk a dokitól, hogy ne pörgessük túl a kutyát.

Mi a kedvenc történetetek a kutyával?

Nehéz egyet kiemelni, de talán az egyik legkedvesebb emlékem, amikor kb. 6 hónapnyi klikkerezés után megtanult buborékokat fújni az orrával a vízben, ez nagyon vicces volt, persze leginkább azért, mert utánzással sikerült megtanítanunk. 

Ha szeretnéd, hogy a te kutyádat is bemutassuk a blogban, írj nekünk a hello@swagdog.hu e-mail címre.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyanevelés