Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kutyák érzelmei

A kutyák érzelmei

Vannak egyáltalán érzelmei a kutyáknak? Valóban éreznek bűntudatot, szégyenérzetet, irigységet, féltékenységet? Cikkünkben tudományos szemszögből közelítjük meg ezt a dinamikusan fejlődő témát. A régi nézetek, mely szerint a kutyákat egyszerű állatokként kezeljük, akik nem gondolkoznak, már megdőltek. Csányi Vilmost idézve, a kutya még nem ember, de már nem is egyszerű állat.

A kutyák érzelmeinek felismerése

A legtöbb gazdi számára magától értetődő, hogy a kutyáknak vannak érzelmeik, hiszen a mindennapok során ennek egyértelmű jeleit adják. Örömükben csóválják a farkukat, vagy összehúzzák magukat amikor félnek. Tudományos körökben mégis hosszú ideig kérdéses volt a kutyák érzelmi világának megítélése, sőt az is, hogy egyáltalán képesek-e az érzelmek megélésére. A középkori filozófusok, mint például Descartes, azt vallották, hogy az állatok, köztük a kutyák is, nem mások, mint egyfajta gépek, amelyek nem gondolkodnak, csak cselekednek.


Természetesen azóta a tudomány álláspontja sokat változott e téren, és ma már tudjuk, hogy a kutyák agyában az érzelmekért felelős terület felépítése sokban hasonlít az emberére. Nagyon hasonló kémiai és hormonális változásokon mennek keresztül különböző érzelmi állapotokban, például megtalálható a szervezetükben többek között az oxitocin, amit a köznyelvben “szeretethormonként” is ismerünk és a kötődés kialakulásában van fontos szerepe, valamint a szerotonin nevű “boldogsághormon” és a kortizol nevű “stresszhormon” is. Mindezek ellenére, a kutyák nem rendelkeznek az érzelmek olyan széles skálájával, mint az emberek. 

A kutyák érzelmi fejlődése sokkal gyorsabb, mint az embereké

Ahhoz, hogy megértsük, hogy a kutyák milyen érzelmeket élnek meg, érdemes a humán kutatásokhoz fordulnunk. A csecsemők érzelmi készlete még meglehetősen hiányos egy felnőtt emberhez képest, az idő múlásával azonban ez fejlődik és igen csak sokrétűvé válik. Kezdetben születés után egy érzelmi állapot van jelen, az izgatottság, majd az elkövetkező hetekben, hónapokban alakul ki az elégedettség érzése, a félelem és a harag. Ezt követi az öröm, majd később a szégyenlősség/félénkség. Komplex érzelmek, amihez szociális tanulásra is szükség van, csak jóval később alakulnak ki. A szégyenérzet és a büszkeség 3 éves kor környékén, a bűntudat pedig még ennél is később jelenik meg.


 

A kutyák érzelmi fejlődése ennél sokkal gyorsabban megy végbe és általában 4-6 hónapos korukban már birtokában vannak a teljes érzelmi készletüknek. A kutatók szerint egy kutya értelmi és érzelmi szintje nagyjából megegyezik egy 2-2,5 éves gyermekével, ami azt jelenti, hogy a kutyák is rendelkeznek alap érzelmekkel, mint az öröm, félelem, harag, undor és szeretet, viszont az ennél összetettebb érzelmek megélésére nem képesek. Nem fognak szégyenkezni, ha jelmezbe öltöztetjük őket, de ugyanígy büszkék sem leszenk egy új kiállítási cím, vagy sportverseny megnyerése után. Amikor egy kutya a szőnyegre helyezett “csomagja”, vagy a gazdája szétrágott cipője felett áll bűnbánó arccal, akkor nem a megbánás jeleit mutatja, hanem a büntetéstől való félelemét. A viselkedés hátterében pedig biztos, hogy nem sértődöttség vagy a bosszú áll, hiszen ezek az érzelmek ismeretlenek egy kutya számára. Sokkal valószínűbb, hogy hiányos tréning, valamilyen viselkedés zavar, vagy egészségügyi probléma a kiváltó ok.

Honnan tudja a kutyánk, hogy szeretjük őt?

Sok gazdiban merül fel a kérdés, hogy vajon a kutyája tudja-e, mennyire szereti őt a család. Nemcsak az lehet kérdés, hogy a kutya hogyan tudja kifejezni a szeretetét, hanem az is, hogyan tudjuk mi, emberek kimutatni kedvencünknek, hogy mennyire szeretjük őt. Csányi Vilmos professzor szerint a rítusok betartásával tudjuk leginkább éreztetni a szeretetünket. Például az ennivaló adása, a játék, a séták, mind hasonló időben történnek. Ezek sokkal fontosabbak a kutyák számára, mint elsőre gondolnánk.
 

Írta: Máthé Ágnes

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyanevelés