Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kölyökkutya nevelése - Az első nap

A kölyökkutya nevelése - Az első nap

Hogyan tanítsuk helyesen kiskutyánkat? Amikor egy kölyökkutya neveléséről van szó, mindig a trükkök és parancsok tanítása jut először eszünkbe, azonban a nevelés nem az  “ülj le”, “gyere ide” utasításokkal kezdődik. Az elsődleges feladatunk már az első napon, a kapcsolat és a kötődés kialakítása, mégpedig a kiskutya igényeit figyelembe véve.

 

Talán az egyik legnehezebb feladat a  kiskutya nevelésében, hogy legyen elég önkontrollunk az általunk alkotott szabályok betartatásához. Ott van veled egy édes kis szőrgombóc a lakásban, aki a létezésével színt visz a mindennapjaidba és féktelen vágyat érzel, hogy még a széltől is óvd, elkényeztesd és minden kívánságát teljesítsd. A szeretetünk kifejezésre juttatásához azonban más módszerekre van szükség, nem elég a lelkesedés és a túláradó szeretet. 

 

A kutya tanítása és nevelése már a kiskorttól tudatosan kell, hogy történjen.

 

1. lecke: Tiszteld a kiskutyád állati mivoltát!
 

Essünk túl ezen a kínos és sokakat megosztó kérdésen, már rögtön az elején. Rengeteg vita forrása a “nem kutyás laikusok” és a “profi kutyások” között az alábbi kérdés, amely rendszerint mindig felmerül a két tábor között, előbb-utóbb: minek nektek kutya, ha csak idomítjátok és még az ágyra sem engeditek fel? Igazából szó sincs idomításról, sokkal inkább tanításról és arról sem kell lemondani, hogy ölelgesd a kiskutyádat, szeretgesd és elhalmozd minden jóval. Az egyetlen kérdés itt az, hogy mit jelent a jó? Kinek jó, a gazdinak vagy a kutyának? Ha egy kiskutyát a kezdetektől úgy kezelünk, mint egy kisbabát, könnyen előfordulhat, hogy csak a szorongást erősítjük a kiskutyánkban, vagy épp dominanciáját ismerjük el, például ha kezünkben hordozzuk, amíg még pici. A későbbiekben pedig ez sok probléma forrása lehet.

 

Cesar Millan megközelítése, amely szerint a kutyákat állati mivoltukban kell tisztelnünk, nem pedig egy embertársi pótlékként kezelnünk, nagyon találó, bár elsőre talán szokatlan kijelentés egy kutyabarát embertől. Ha jobban belegondolunk azonban, akkor hamar értelmet nyer. Mielőtt nekilátunk egy kölyökkutya nevelésének, fel kell készülnünk lélekben és fejben is arra, hogy a kutyánkat bár a saját igényeink kielégítésére vásároltuk, vagy szeretetből fogadtunk örökbe, a nevelés játékszabályait a kutyák szemüvegén keresztül kell felállítanunk. A célunk, hogy boldog életet adjunk a kutyánknak, ehhez pedig tudatos nevelésre, szabályokra, határozott kiállásra van szükség.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesz hűséges társunk, a legjobb barátunk és “gyermekünk” a kiskutya, hanem azt, hogy megtanuljuk tisztelni, mint állatot, annak minden ösztönével és szükségletével.

 

2. lecke: Az alomból elhozás napja.

 

Adott egy kiskutya, akire hónapokat, de akár egy évet is vártál és most végre ott van veled. Annyi mindent szeretnél vele csinálni: játszani, sétálni, megmutatni az új helyét, bemutatni a családnak, a barátoknak. Ez az izgatottság minden bizonnyal érezhető rajtad, de ha ez nem lenne elég, a kiskutyádnak a mai nappal nemcsak egy új környezetet kell megszoknia, de az első családjától is búcsút kellett vennie, ami számára is megterhelő. Ezért a kölyökkutya nevelés lépéséhez hozzátartozik a türelem és játszva tanítás, már az első találkozástól. Lehet, hogy bepisil, lehet, hogy nemfog azonnal engedelmeskedni, de a türelmes gazdi többet ér el, mint a morgós, ingerlékeny.

Először is, hozzatok el valami ismerős játékot/pokrócot/törölközőt a korábbi helyéről, hogy legyen valami ismerős illat, amitől a kölyökkutya megnyugodhat. Egy általad hordott, más állatokhoz nem ért pólót is elhelyezhetsz az autóban a kiskutya kenneljébe, hogy barátkozzon a szagoddal. 

Aznap, amikor elhozod az alomból, otthon már minden felszerelésnek meg kell lennie. Legyen egy nagyobb kenneled, bekészítve játékot, illetve rágókát, kényelmes fekhelyet és persze kutyapelenkát, jó minőségű kölyöktápot. Szükséged lesz már rögtön aznap egy közeli állatorvos számára is, hiszen ha bármi probléma felmerül, nem biztos, hogy lesz időd kutatni doki után, hanem azonnal cselekedned kell. Ne felejtsd el, hogy a kiskutya ebben az időszakban nagyon érzékeny (kb 8 hetes korban szokták odaadni a tenyésztők őket az új gazdinak). Ne fessük az ördögöt a falra, de jobb félni, mint megijedni.

 

3. lecke: Bemelegítés - Ismertesd meg vele a környéket!
 

Túl vagytok az alom elhagyásán és egyben az első autókázáson is. Mielőtt felvinnéd a lakásba a kiskutyát, vagy beengednéd a családi ház kertjébe, érdemes néhány aprónak tűnő dolgot megtenned. A kapcsolat köztetek elkezd kiépülni, amikor kiszálltok a kocsiból és elviszed egy körre a ház vagy lakás körül a kölyökkutyát. Egyrészt megismerteted vele a környéket, másrészt beindítod az ösztönös “vándorlási” reakciót, amely egyfajta kaland: egyik helyrő a másikra vándoroltok, csapatként. A lakásba te lépj be elsőként és várd meg, amíg a kölyök is bemegy. A kiskutya nem biztos, hogy azonnal követni fog, hiszen pont egy olyan korban van, amikor a kíváncsiságot felváltotta újból az óvatos szemlélődés. Ösztönözd jutalomfalattal, de ne legyél vele erőszakos, türelemmel kísérd az útját az új lakóhelyére. 

 

4. lecke: Mutasd meg neki az új helyét a lakásban!
 

Izgatott vagy te is, a kiskutya is, hirtelen teljesen felfordult az életetek. Van egy kölyökkutyád! Nem hihetetlen? Ezt a magas energiaszintű, izgalmi állapotot próbáld a kutya tanítására fókuszálni. Amikor már bent vagytok a lakásban a kutyussal, próbáld ki, hogy a gondosan előkészített kenneljébe beédesgeted gyengéd, határozott szavakkal, jutalomfalattal és megismerteted vele az új helyét. Sok új gazdi hazaviszi a kiskutyát, általában kézben és engedi, hogy a kölyökkutya megjelölje a területét, végigszimatoljon az egész lakásban, mert számunkra, emberként ez egy teljesen érthető reakció. Csak felméri a terepet a kispajtás. Ezt ne engedd. A kiskutyánk eddig egy olyan falka része volt, ahol szabályok szerint zajlott az élet. A tenyésztőnél az anyakutya ezzel a rendszerrel, határokkal biztosította a kicsiknek a biztonságot, a szabadságot. Egy elkerített kennel, ahol biztonságban lehet a kutyánk, szerencsésebb, mint hagyni randalírozni a kicsit az egész lakásban. Így tehát a kiskutyánk számára a kennel, valamint a kommunikált határok jelentik a biztonságot és bármily meglepő, a szabadságot is.

 

A kennelt elhelyezheted a szoba bármely pontján, azonban javasolt nem túl szeparált helyre rakni az elején, hogy a kölyök érezze: már ehhez a falkához tartozik. Jó hely lehet az előszoba, a bejárati ajtó közelében lerakott kennel, de akár a nappali is, ahol többet tartozkódik a család. Ösztöneiből adódóan a kutyák falkában szeretnek élni, ezért nehezen viselik az egyedüllétet. Azonban az egyedüllét megszokása a mai világunkban nyilvánvalóan elengedhetetlen. Erre fel kel őket készítenünk már kiskortól kezdve. A kennelhez szoktatás jó alapja ennek.

 

5. lecke: Mit kezdj az első éjszaka keservesen nyüszítő kiskutyáddal?
 

Nem újdonság senki számára, hogy a kiskutyák hajlamosak sírni, nyüszíteni az anyjuk után, amikor új helyre kerülnek. Természetes reakció, ne akadj fenn rajta, de készülj fel rá, hogy az első éjszaka kevesebbet fogsz tudni szunyókálni. A lefekevés idején tudatosul a kiskutyákban az elszakadás élménye az első családjuktól, a testvéreiktől, az anyjuktól. Ezért nyüszítenek és sírnak, szívszaggatóan. Talán megesik rajta a szíved és kimész babusgatni, de ezzel csak megerősíted őt abban, hogy a reakciója helyes és rossz mechanizmusok épülnek be, ami a jövőben problémát fog okozni. Tedd a kenneljébe a tenyésztőtől elhozott játékot vagy ruhadarabot, amelyen érezheti az anyja illatát. Fontos, hogy hagyd őt egyedül megbirkózni ezzel a problémával. Aki hallott már kiskutyát nyüszíteni, tudja, hogy ez közel-távol egy embert próbáló helyzet, mondhatjuk, hogy az önkontroll próbája. Tudd, hogy ezzel a kutyádnak segítesz hosszú távon. Nagyjából két óránként érdemes kivinni pisi szünetre, amire a szobatisztaságig szükség lesz.

 

Ezzel véget is ért az első nap a kiskutyáddal. Az igazi kaland csak ezután jön.  #havefun
 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kölyökkutya Kutyanevelés