Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A játék szerepe a kutyanevelésben

A játék szerepe a kutyanevelésben

A kölyökkutyák, akár csak a gyerekek, szeretnek játszani az alom társaikkal, felnőtt kutyákkal és az emberrel is. Ha egy kiskutya előtt mozgatunk egy rongyot, vagy kötelet, akkor nagy valószínűséggel megpróbálja majd elkapni azt. Amikor arról beszélünk, hogy egy kutya mennyire apportos (- az apportírozás azt jelenti, hogy az eldobott tárgyat a kutya visszahozza nekünk), vagy milyen erős zsákmányszerző ösztöne van, az valójában azt jelenti, hogy mennyire motiválható játékkal. Ha a jövőbeni terveink között szerepel valamilyen kutyás sport, akkor mindenképp érdemes egy apportos kölyköt választanunk az alomból. De ha esetleg kutyusunk alapból kevésbé játékos, akkor sem kell megijedni, mert mint minden más, ez is fejleszthető. 

 

Ismerjük a kutyánkat!

 

A közös játék az egyik legjobb módszer arra, hogy javítsuk a köztünk lévő kapcsolatot, ezért érdemes energiát fektetni abba, hogy ápoljuk vagy adott esetben fejlesszük a kutyánk játék iránti szenvedélyét. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy minden kutya más és más. Különböző dolgok érdeklik őket, némelyik lehet előnyben részesíti például a huzakodást a labdázással szemben, vagy épp fordítva. Szóval ne adjuk fel, ha a kutyánk nem szeret órákon keresztül apportírozni, hanem kísérletezzünk, próbáljunk ki különböző játékokat és biztos meg fogjuk találni, hogy mi az, ami leginkább felkelti az érdeklődését.

Játék, mint jutalom a kutyának...
 

A tréningjeink annál változatosabbak lesznek, minél több mindent tudunk jutalmazásra használni, ezért érdemes különböző játékokat is bevetnünk erre a célra. Főleg akkor, ha energikusabb feladat végrehajtást szeretnénk. Sok olyan trükk és viselkedés van, amit jutifalattal kezdünk tanítani, de ha a kutya már megértette, hogy mi a feladat, nyugodtan áttérhetünk a játékkal való jutalmazásra.

 

Milyen játékot válasszunk kutyánkkal?

 

Ez elsősorban azon múlik, hogy a kutyánk mivel szeret játszani, de általánosságban elmondható, hogy jobban szeretnek puha dolgokra ráharapni, ezért jó ha elsőre valami ilyesmit választunk egy apportfa vagy hurka helyett. Ha még inkább szeretnénk felébreszteni kutyusunk zsákmányszerző ösztönét, vehetünk birka- vagy nyúlszőrből varrt huzakodós játékot is. Ha inkább labdát szeretnénk, akkor fontos, hogy a kutya méretének megfelelőt válasszunk. Ha túl nagy, akkor kényelmetlen lesz a kutyának a szájában tartani, a túl kicsinél pedig fennáll a fulladás veszélye, hiszen könnyen lenyelheti. A teniszlabda szintén nem ideális, mert a rajta lévő szőrszálak koptatják a kutyák fogának zománcrétegét, és ez hosszú távon nagyon sok kellemetlenséget tud okozni az állatnak.Ne vigyük túlzásba!

 

Bár a labdázás jó alternatívának tűnhet a kutya gyors lefárasztására, nem szabad, hogy minden egyes séta csak erről szóljon. Az ugrások, gyors irányváltások és a hirtelen fékezés hosszú távon igen megterhelő az ízületeknek, arról nem is beszélve, hogy nedves, párás füvön vagy hóban kifejezetten sérülés veszélyes lehet, még a nyári kánikulában a kutyánk könnyen túlhevülhet. Ezért amikor az időjárás nem megfelelő, fizikai fárasztás helyett válasszuk olyan tevékenységet, ami mentálisan dolgoztatja meg a kutyát. Például tanuljunk trükköket, játsszunk logikai játékokat, vagy csak egyszerűen vigyük ismeretlen helyre sétálni, ahol az új szagok felfedezése közben garantáltan elfárad a kis kedvencünk.

 

Írta: Máthé Ágnes

Tartalomhoz tartozó címkék: Kölyökkutya Kutyanevelés