Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A BARF, vagyis nyers etetés alapjai

A BARF, vagyis nyers etetés alapjai

A BARF egy mozaikszó (Biologically Appropriate Raw Food), jelentése biológiailag megfelelő nyers étel. Ennél az etetési formánál megpróbáljuk lemodellezni, hogy a kutya mit enne a természetben, ami ragadozó lévén nem más, mint nyers hús, nyers csont, nyers zöldség, gyümölcs és gyógynövények. A nyers etetésnek rengeteg előnye van, többek közt erősebb immunrendszer, fejlettebb izomzat, jobb emésztés és az allergiás tünetek csökkenése.

A nyers etetés története

A BARF története az 1930-as évekre nyúlik vissza, azonban ahogy az emberek étkezési szokásai változtak előtérbe helyezve a feldolgozott élelmiszereket, úgy a háziállataink etetése is leginkább száraztápra és konzervre korlátozódott. A nyers etetés a 90-es években kapott új lendületet, majd nagyjából 10 évvel ezelőtt Magyarországra is elért és a népszerűsége azóta is folyamatosan növekszik. Mára már az ország több nagyvárosában találhatunk kifejezetten erre szakosodott állateledel üzleteket, illetve több webáruházból is rendelhetünk bevizsgált minőségű fagyasztott húsokat és egyéb kiegészítőket.

Mit kell tudni a nyers etetésről?

Egy kutya tápanyagszükségletét nagyban befolyásolja az életkora, az aktivitása és hogy milyen gyors az anyagcseréje, de átlagosan elmondhatjuk, hogy a napi adagja két részletre elosztva összesen a testsúlyának a 2-4%-a kell hogy legyen, aminek 40-50%-ban kell tartalmaznia csontos húst, 30-40%-ban csont nélküli húst, a fennmaradó részt pedig zöldség-gyümölcs és egyéb kiegészítők teszik ki. Próbáljunk arra törekedni, hogy minél változatosabb húsokkal etessük a kedvencüket, legyen közte fehér és vörös hús, hal és belsőség is, mert csak így tudjuk biztosítani, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájusson a kutyánk.

Nem csak a nyersen etetett, de a tápos kutyáknak is hasznos lehet kúraszerűen adni egy-egy étrendkiegészítőt. Ilyenek például az ízületvédők, amik növésben lévő nagytestű kutyáknak és sport kutyáknak elengedhetetlenek, lazacolaj, amitől szép lesz a kutyánk szőre és emelett a szív- és érrendszert is támogatja, illetve különböző immunerősítők, mint például a spirulina vagy a huminsav.
 


Mielőtt elkezdenénk barfozni mindenképp tanulmányozzuk behatóan a témát, mert a nem elég körültekintően összeállított menü súlyos hiánybetegségekhez is vezethet. Érdemes akár évente csináltatni egy labort is a kutyának, amivel nem csak azt tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő-e a kutya étrendje, de sok egyéb betegségre is fény derülhet még korai stádiumában, amikor a kutyán még nem jelentkeznek tünetek.

Tiltólistás ételek, avagy mit ne adjunk a kutyánknak?

Van azonban néhány dolog, amit tilos a kutyáknak adni. Disznó és vaddisznó húst nem ehetnek nyersen az Aujeszky-betegség (álveszettség) miatt, ami kutyák és macskák esetében sajnos minden esetben halálos. Természetesen a főtt csont is tilos, mivel a puha, nyers csont hőkezelés hatására megkeményedik és szilánkosan törik, ami szintén életveszélyes lehet. Néhány zöldség és gyümölcs is tiltólistás, például a szőlő, mazsola, avokádó, paradicsom és a hagyma. Szintén nem kaphatnak a kutyák csokoládét és semmi olyat, amiben xilit, vagy más édesítőszer van.
 

Írta: Máthé Ágnes

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya táplálkozása Kutya egészsége